Straling beperken & afscherming

Wat kun je zelf doen in je eigen huis?

De grootste stralingsbronnen in je eigen huis zijn de wifi-router en de draadloze huistelefoon (DECT). Zij veroorzaken 24 uur per dag veel straling in je huis, aangezien zij continue aan het communiceren zijn met de zendmasten buiten. Kies bij voorkeur voor telefoon en internet via een bedrade lijn en vergeet niet de wifi-functie daarna ook feitelijk uit te zetten op de router. Of zet in ieder geval de wifi ’s nachts uit (eventueel met een tijdklok). Er zijn ook stralingsarme varianten te koop (Eco DECT/Eco wifi-router).

Je smartphone, iPad, laptop en andere draadloze hulpmiddelen kun je ook beter maar met mate gebruiken. Hoe groter de afstand tot de stralingsbron, hoe minder de stralingsbelasting is. Houdt alle draadloze apparatuur dus bij voorkeur op zoveel mogelijk afstand van je lichaam. Klik hier voor meer informatie over hoe je de straling van de computer, laptop en smartphone kunt verminderen.

Vooral ’s nachts ben je extra gevoelig voor het opnemen van straling uit je omgeving. De belangrijkste ruimte in je huis is dan ook de slaapkamer. Zorg er voor dat er zo weinig mogelijk apparaten en snoeren rondom (en onder) je bed zijn. Laat je mobiele telefoon in de woonkamer liggen en zet hem bij voorkeur ’s nachts uit of op de vliegtuig-stand. Ook wekkerradio’s hebben een groot elektromagnetisch veld om zich heen. Voor een paar euro kun je al een wekker op batterijen kopen.

Daarnaast kun je beter kiezen voor een bed zonder metalen onderdelen (dus geen spiralen bedbodem of matras met pocketvering). Metaal trekt straling aan en houdt dat vast. Kies bij voorkeur voor een houten ombouw, een bodem van houten latten en een matras van bijvoorbeeld schuim of natuurlatex zonder metalen binnenvering. Bij elektrisch verstelbare bedbodems is ook sprake van een elektromagnetisch veld waar je in ligt.

Het herstel van je lichaam wordt o.a. geregeld door het anti-oxidant melatonine. Dit wordt door de pijnappelklier aangemaakt op het moment dat het donker is (het regelt ook het dag-nachtritme). Straling van de mobiele telefoon/laptop of andere computerschermen wordt door het lichaam ook gezien als ‘licht’. Zo lang er straling/licht is wordt er geen of weinig melatonine aangemaakt in je lichaam. Hierdoor krijgen vrije radicalen de ruimte om je gezondheid te verstoren. Zorg dus voor een donkere slaapkamer met verduisterende gordijnen en zo weinig mogelijk stralingsbronnen. Het is erg belangrijk dat je lichaam in ieder geval ’s nachts kan herstellen.

Andere zaken die je beter kunt vermijden zijn o.a. draadloze babyfoons, slimme meters (die kun je ook weigeren), omvormers van zonnepanelen, transformators, opladers, lichtdimmers en spaarlampen/tl-lampen (kies voor halogeen/gloeilamp). Hoe groter de afstand tot een apparaat, hoe minder de straling wordt. Zet apparaten dus zo ver mogelijk bij je vandaan.

Geaarde stopcontacten zorgen ook voor minder straling. Deze stopcontacten herken je aan de metalen pinnetjes die aan de zijkanten zitten. Eventueel kun je geaarde stopcontacten laten aanleggen door een erkende electriciën.

Een andere grote stralingsbron in huis is de magnetron. Naast de straling die het apparaat in de ruimte brengt, vernietigt het ook de voedingswaarde van je eten. Dit apparaat kun je beter helemaal niet in huis hebben. Als je kookt kun je het beste op een gasfornuis koken en niet op een elektrische- of inductie-kookplaat.

Je kunt zelf dus al een hoop goede keuzes maken in je eigen leven.

Wat kun je doen tegen straling van buiten af?

De meeste mensen hebben ook te maken met wifi en/of draadloze huistelefoons van buren. Deze signalen gaan door de muren heen, dus daar kun je ook in je eigen huis last van hebben. Vooral in appartementencomplexen kan dit van alle kanten komen. Je kunt je buren wellicht vragen om de wifi of draadloze huistelefoon op een andere plek in hun huis te zetten (niet tegen ‘jouw’ muur) of wellicht willen ze een stralingsarme variant kopen.

Aan zendmasten die er al staan, kun je meestal niet zo veel doen (de contracten lopen vaak 15 jaar). Verhuizen heeft mij enorm geholpen, maar dat is uiteraard niet voor iedereen mogelijk. En je loopt ook het risico dat er op een later moment een nieuwe zendmast vlak bij je huis wordt geplaatst. Volg dus goed de ontwikkelingen in je buurt en maak direct bezwaar als dit wordt aangekondigd.

(Zelf) straling meten

Met stralingsmeters kun je zelf de aanwezige elektromagnetische velden (straling) van zendmasten, wifi, smartphones, etc. feitelijk meten. Het is belangrijk om eerst te meten wat er aan de hand is voordat je met afschermmaterialen in de weer gaat. De werkelijkheid kan namelijk anders zijn dan je denkt en door verkeerd gebruik van afschermmaterialen kun je een situatie ook juist verergeren (vanwege bijv. weerkaatsing). Er zijn stralingsmeters en -detectors voor laagfrequente en/of hoogfrequente straling. Op deze overzichtspagina vind je een aantal veel gebruikte stralingsmeters.

Voor een professionele stralingsmeting en persoonlijk advies over jouw eigen situatie kun je terecht bij een meetspecialist, woonbioloog of stralingsdeskundige. Zelf doe ik alleen stralingsmetingen in de regio Haarlem/Heemstede. Op de webpagina Stralingsdeskundigen en Meetspecialisten zijn de contactgegevens  verzameld van een aantal deskundigen die ook in andere regio’s werkzaam zijn.

Fysieke afschermingsmaterialen

De straling van zendmasten en wifi/draadloze huistelefoons van buren kun je sterk verminderen met behulp van fysieke afschermmaterialen. Er is bijvoorbeeld stralingswerende verf, raamfolie, behang, gaas, gordijnstof en zelfs kleding, waarmee je straling meetbaar kunt tegenhouden. Zie voor een overzicht van de vele afschermmogelijkheden bijvoorbeeld deze pagina.

N.B. Zie voor stralingsarme verblijfsplaatsen de pagina Links bij het onderdeel Wifi-vrij.